duke lëvizur ‘larg nga një qasje batanije’

duke lëvizur ‘larg nga një qasje batanije’

duke lëvizur ‘larg nga një qasje batanije’

Studimi i ri – gjetjet e të cilave shfaqen në Gazetën Evropiane të Zemrës – shikuan një grup prej 1.628 gra dhe burra me një moshë mesatare 81 vjeç. Të gjithë ishin 70 ose më të vjetër kur u bashkuan në vitin 2009, dhe të gjithë po ndiqnin trajtimet antihipertensive.

Studiuesit mblodhën të dhëna në lidhje me statusin shëndetësor të pjesëmarrësve përmes Studimit të Iniciativës në Berlin, një projekt hulumtues Charité. Ata morën në pyetje pjesëmarrësit çdo 2 vjet dhe vlerësuan presionin e tyre të gjakut, midis matjeve të tjera shëndetësore.

Në shenjën 6-vjeçare, hetuesit kryen një analizë statistikore për të zbuluar se si presioni i gjakut mund të ndikojë në rrezikun e vdekshmërisë së një personi. Ata gjithashtu u rregulluan për faktorë të mundshëm konfuzionues, të tilla si seksi, zgjedhjet e stilit të jetës, indeksi i masës trupore (BMI) dhe sa ilaçe për presion të lartë të gjakut merrte secili person.

Ata panë që njerëzit e moshës 80 vjeç e më shumë se kush kishin një presion më të ulët të gjakut – prej 140/90 mm Hg ose nën – në të vërtetë kishin një rrezik të vdekshmërisë 40 përqind më të lartë sesa bashkëmoshatarët me presion të gjakut që tejkalojnë ato pragje.

Edhe njerëzit që tashmë kishin një goditje në tru ose një sulm në zemër paraqitën një lidhje të ngjashme midis niveleve të presionit të gjakut dhe rrezikut të vdekshmërisë.

Ekipi gjithashtu thekson se njerëzit me presion të gjakut më të ulët se 140/90 mm Hg kishin një rrezik 61 përqind më të lartë të vdekjes sesa ata, presioni i gjakut të të cilëve mbeti i lartë, pavarësisht nga regjimi i tyre antihipertensiv i ilaçeve.

"Rezultatet tona tregojnë qartë se, brenda këtyre grupeve të pacientëve, trajtimi antihipertensiv duhet të rregullohet bazuar në nevojat e individit," vëren autori i parë i studimit Dr. Antonios Douros.

"Ne duhet të largohemi nga qasja e batanijes së aplikimit të rekomandimeve të shoqatave profesionale për të gjitha grupet e pacientëve."

Dr. Antonios Douros

Në të ardhmen, shkencëtarët synojnë të kenë një vështrim më të thelluar në ilaçet për uljen e presionit të gjakut për të vendosur kur në të vërtetë ka shumë të ngjarë të ndihmojë.

"Si hap tjetër, ne duam të studiojmë se cilat grupe të pacientëve përfitojnë në të vërtetë nga trajtimi antihipertensiv," përfundon bashkëautori i studimit Prof. Elke Schäffner.

 • Kardiovaskulare/Kardiologji
 • Të moshuarit/plakja

A është më mirë të marrësh lëndë ushqyese nga ushqimi ose shtesat?

Studiuesit kanë zbuluar se lëndët ushqyese nga ushqimi mund të lidhen me rreziqe më të ulëta të vdekjes, ndërsa marrja e tepërt e shtesave të caktuara mund të ketë efektin e kundërt.

Marrja e shtesave çon në një nivel të rritur të konsumit të përgjithshëm të lëndëve ushqyese.

Shtojcat dietike përfshijnë vitamina, minerale, barishte, aminoacide dhe enzima. Furnizuesit

i shesin ato në forma të ndryshme, duke përfshirë tableta, kapsula, pluhur dhe lëngje.

Shtojcat e zakonshme dietike përfshijnë kalciumin, vajin e peshkut dhe vitaminën D.

Shtojcat dietike nuk duhet të zëvendësojnë ushqimet e plota, të cilat janë thelbësore për ushqimin e trupit. Biseda me ofruesit e kujdesit shëndetësor para se të merrni vendimin nëse do të merrni shtesa është një praktikë e mirë. Mjekët mund të ndihmojnë njerëzit të arrijnë një ekuilibër midis lëndëve ushqyese nga ushqimi dhe shtesat.

Shumë shtesa përmbajnë gjithashtu përbërës aktivë që mund të kenë efekte të forta biologjike. Anydo nga veprimet e mëposhtme mund të jetë e dëmshme ose edhe kërcënuese për jetën: kombinimi i shtesave, përzierja e shtesave me ilaçe, ose marrja e shumë prej disa shtojcave, veçanërisht vitamina A, vitamina D dhe hekuri.

Kur blini shtesa në Shtetet e Bashkuara, është e rëndësishme të lexoni etiketa dhe të merrni informacione rreth prodhuesit. Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) është përgjegjëse për të ndërmarrë veprime kundër çdo shtese të adhuruar ose të gabuar – por jo përpara se produktet të jenë në dispozicion në treg.

plotësimi

i konsumit në SH.B.A. Njerëzit në Sh.B.A. janë shtresa kryesore në regjimet e shëndetit dhe shëndetit të ditëve moderne, "shpjegon Brian Wommack, nënkryetari i lartë i komunikimeve në CRN.

shtesa të vitaminës dhe minerale si vitamina D dhe kalciumi mbeten llojet më të njohura. Sidoqoftë, përdorimi i barishteve dhe botanikëve – veçanërisht shafran i Indisë – është rritur ndjeshëm gjatë 5 viteve të fundit.

Arsyeja kryesore që individët e Sh.B.A -së marrin shtesa dietike është shëndeti dhe shëndeti i përgjithshëm, sipas sondazhit.

lëndë ushqyese nga ushqimi kundrejt shtesave

Edhe pse shumë njerëz përdorin shtesa dietike, një studim i fundit zbuloi se multivitaminat, vitamina D, kalciumi dhe vitamina C nuk treguan asnjë avantazh ose rrezik të shtuar në të Parandalimi i sëmundjes kardiovaskulare ose vdekjes së parakohshme.

Sidoqoftë, acidi folik vetëm dhe vitaminat B me acid folik mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Ekipi, nga Shkolla e Shkencës së Ushqyerit Friedman dhe Politika në Universitetin Tufts në Medford, MA, kreu një studim për të vlerësuar lidhjen midis përdorimit të plotësimit të dietës dhe vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve. Studiuesit kanë botuar rezultatet e tyre në revistën Annals of Medicine Mjekësia e Brendshme.

"Ndërsa përfitimet e mundshme dhe dëmet e përdorimit të shtojcave vazhdojnë të studiohen," tregon autori i lartë i studimit Fang Fang Zhang, Ph.D., një profesor i asociuar në Shkollën e Shkencës dhe Politikës së Ushqyerit Friedman, " Disa studime kanë gjetur shoqata midis marrjes së tepërt të lëndëve ushqyese dhe rezultateve të pafavorshme, përfshirë rritjen e rrezikut të kancereve të caktuara. "

Studimi përdori të dhëna nga më shumë se 27,000 të rritur amerikanë dhe vlerësoi nëse marrja e përshtatshme ose e tepërt e lëndëve ushqyese ishte e lidhur me vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve, dhe nëse rezultatet ndryshuan nëse lëndët ushqyese vinin nga shtesat në vend të ushqimit.

Për secilin lëndë ushqyese, shkencëtarët llogaritnin dozën shtesë ditore duke "kombinuar frekuencën me informacionin e produktit për përbërësin, sasinë e përbërësit për shërbim dhe njësinë e përbërësve".

Ata vlerësuan marrjen dietike të pjesëmarrësve të ushqyesve nga ushqimet duke përdorur kujtime dietike 24-orëshe dhe rezultate të vdekshmërisë përmes Indeksit Kombëtar të Vdekjes deri më 31 Dhjetor 2011.

Kishte disa gjetje kryesore :

 • Futjet adekuate të vitaminës A, K, zinkut dhe magnezit – nga ushqimi, jo shtesat – ishin të lidhura me një rrezik më të ulët të vdekjes.
 • Futjet adekuate të vitaminës A, vitaminës K dhe zinkut – nga ushqimet, jo shtesat – u shoqëruan me një rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundja kardiovaskulare.
 • Futja e tepërt e kalciumit shoqërohej me një rrezik më të lartë të vdekjes nga kanceri.
 • Futja e tepërt e kalciumit nga shtesat (të paktën 1.000 miligram në ditë) u shoqërua me një rrezik të shtuar të vdekjes nga kanceri.

të cilët përdorin shtesat e vitaminës D mund të kenë një rrezik të shtuar të vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve.

Hulumtimi i mëtutjeshëm mbi këtë lidhje të mundshme është i nevojshëm.

"Rezultatet tona mbështesin idenë se, ndërsa përdorimi i shtojcave kontribuon në një nivel të rritur të konsumit të përgjithshëm të lëndëve ushqyese, ka shoqata të dobishme me lëndë ushqyese nga ushqimet që nuk shihen me shtesa."

Fang Fang Zhang, Ph.D.

Zhang shton se është e rëndësishme të kuptohet efekti që lëndët ushqyese dhe burimi mund të luajnë në rezultatet e shëndetit dhe vdekshmërisë – veçanërisht nëse nuk janë të dobishme.

Ajo gjithashtu vëren disa kufizime në studim, duke përfshirë kohëzgjatjen e përdorimit të plotësimit dietik të studiuar dhe faktin që përdorimi i plotësimit dietik ishte subjekt i kujtimit të paragjykimeve.

 • Shëndeti publik
 • Kanceri/Onkologjia
 • Ushqimi/Dieta
 • Cat 1

A është psoriasis e kundërt apo intertrigo?

Psoriasis inverse dhe intertrigo janë të dyja kushtet që shkaktojnë një skuqje të kruar, të përflakur në zonat ku lëkura paloset, siç janë ijë, sqetull dhe bark.

Njerëzit lehtë mund të ngatërrojnë psoriasis inverse me intertrigo, pasi simptomat dhe zonat e prekura janë të ngjashme. Sidoqoftë, shkaqet dhe trajtimet e tyre janë të ndryshme.

Në këtë artikull, ne shikojmë se çfarë i dallon dy kushtet, përfshirë ndryshimet midis shkaqeve dhe simptomave të tyre.

psoriasis inverse vs intertrigo

psoriasis inverse, e njohur edhe si psoriasis intertriginoze ose fleksibël, është një lloj psoriasis që prek palosjet e lëkurës së trupit. Midis 3 dhe 7 përqind e njerëzve me psoriasis përjetojnë psoriasis inverse.

Psoriasis është një gjendje autoimune, që do të thotë se rezulton nga një reagim imunitar nga trupi i një personi kundër qelizave ose indeve të tyre.

Intertrigo nuk është një gjendje autoimune. Shtë një çrregullim i lëkurës i shkaktuar nga fërkimi i lëkurës në lëkurë në zonat e trupit të lagësht dhe të ngrohtë.

Në kontrast me intertrigo, psoriasis inverse është një gjendje e vazhdueshme ose kronike. Kjo do të thotë që, megjithëse trajtimi mund të zvogëlojë dhe madje të eliminojë simptomat e tij për një periudhë, të cilën mjekët e quajnë falje, ata përfundimisht kthehen, i cili njihet si një rikthim.

Simptomat dhe zonat e prekura

Ekzistojnë disa ngjashmëri dhe ndryshime në simptomat dhe pjesët e trupit të prekura nga të dy kushtet:

psoriasis inverse

Psoriasis inverse shkakton inflamacion dhe copëza të lëmuara të skuqjes në lëkurë, të cilat përkeqësohen me djersën dhe fërkimin. Këto arna të lëkurës shpesh janë të lagështa dhe me shkëlqim.

Psoriasis inverse zakonisht ndikon në palosjet e lëkurës:

 • Nën gjinj
 • Në sqetulla dhe ijë
 • Rreth organeve gjenitale
 • Midis mollaqeve

Lëkura zakonisht bëhet rozë, e kuqe ose kafe dhe mund të fillojë të prishet nëse është shumë e lagësht. Zona mund të ketë një erë të pakëndshme.

Intertrigo prek shumë nga të njëjtat zona si psoriasis inverse.

shkakton

Në psoriasis inverse, sistemi imunitar i një personi shkakton inflamacion kronik. Kjo inflamacion bën që qelizat e lëkurës të rriten shumë shpejt dhe të grumbullohen në sipërfaqen e lëkurës. Kjo shkakton arna të lëmuara, me shkëlqim, të kuqërremtë që janë karakteristike për gjendjen.

Shpesh, kërpudhat e Candida ose bakteret grumbullohen në zonat e trupit që preken.

Intertrigo nuk ka lidhje me sistemin imunitar, por i shkaktuar nga fërkimi i palosjeve të lëkurës kundër njëri -tjetrit. Infeksionet e lëkurës për shkak të baktereve ose kërpudhave mund të kontribuojnë në gjendje.

Mjekët mund të diagnostikojnë psoriasis inverse dhe intertrigo duke ekzaminuar lezione të lëkurës dhe lëkurës së një personi. Ata gjithashtu mund të kryejnë një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

një biopsi e lëkurës, ku ata mbledhin një mostër të vogël të lëkurës së personit për të ekzaminuar nën një mikroskop.

Një test i thjeshtë i quajtur një provim KOH për të kontrolluar nëse një kërpudhat po shkakton simptomat. Për këtë provë, mjeku heq një pjesë të vogël të lëkurës me gjilpërë ose një teh dhe e shqyrton atë nën një mikroskop.

Një ekzaminim i lëkurës së llambës së drurit për të kontrolluar nëse një bakter po shkakton simptomat. Për këtë provë, mjeku shikon zonën e prekur të lëkurës nën dritën ultravjollcë.

Faktorët e rrezikut

Njerëzit që janë mbipeshë dhe ata me palosje të thellë të lëkurës kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të psoriasis inverse se të tjerët. Njerëzit që janë mbipeshë gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë intertrigo.

Njerëzit kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë psoriasis inverse nëse kanë:

 • Një histori familjare e gjendjes
 • Një formë tjetër e psoriasis, siç është pllaka psoriasis
 • Duke qenë i paaftë për të dalë nga shtrati
 • Duke pasur diabet
 • Kremra me steroide me dozë të ulët që ndryshojnë funksionin e sistemit imunitar, siç janë pimecrolimus dhe tacrolimus
 • Kremrat me analogë të vitaminës D, siç janë kalcitriol
 • Tar i bazuar në tar Zgjidhje dhe sapunë
 • Krem anthralin ose ointments

Në disa raste, një mjek mund të rekomandojë të përdorni një ilaç biologjik, siç është Ustekinumab (Stelara). Këto ilaçe ndikojnë në mënyrën e funksionimit të sistemit imunitar.

Mjekët gjithashtu mund të përshkruajnë ilaçe për të trajtuar intertrigo, siç janë:

 • Domeboro Soothing Thith për të lehtësuar acarimin e lëkurës
 • Kremrat me steroide me dozë të ulët në Kontrolloni inflamacionin
 • Kremra antibiotik ose antifungal

Njerëzit mund të përdorin ndryshime në stilin e jetës dhe kujdesin në shtëpi për të lehtësuar simptomat e psoriasis inverse dhe intertrigo, duke përfshirë:

 • Ndarja e palosjeve të lëkurës me peshqirë të thatë
 • Veshja e veshjeve të lirshme

kur të shohësh një mjek

Njerëzit mund të dëshirojnë të flasin me mjekun e tyre në vijim Rrethanat:

 • Më shumë zona të lëkurës janë prekur përtej palosjeve të lëkurës
 • Gjendja nuk shkon ose përkeqësohet me trajtimet dhe kujdesin në shtëpi
 • dhimbje, siklet ose vështirësi në kryerjen e aktit të përditshëm IVITET
 • Problemet në nyje, të tilla si ënjtja ose dhimbja

Lëkura e lëkurës, siç janë sqetullat, ijët dhe barku, duke shkaktuar një skuqje të kruarje, të kuqe.

Megjithëse simptomat e tyre janë të ngjashme, psoriasis inverse dhe intertrigo janë kushte të ndara me shkaqe dhe trajtime të ndryshme. Psoriasis është një gjendje autoimune, ndërsa fërkimi i lëkurës në lëkurë shkakton intertrigo.

Ndërsa nuk ka kurë për psoriasis të kundërt, trajtimet mund të lehtësojnë ose pastrojnë simptomat e një personi. Njerëzit lehtë mund të menaxhojnë intertrigo me kujdesin në shtëpi dhe të përdorin masa dhe ilaçe të stilit të jetës për të kontrolluar simptomat e të dy kushteve.

A është normale të kesh terapinë e urrejtjes? Shenjat që terapisti juaj mund të mos jetë i duhuri

Pavarësisht nëse jeni duke luftuar me perfeksionizmin, duke u rikuperuar nga një zemërim ose duke kërkuar të zhvilloni një vetë-dhembshuri, terapia e bisedave mund të jetë një burim i paçmueshëm. Sidoqoftë, marrja e kohës për të hulumtuar opsionet tuaja dhe "bleni rreth" për terapistin e duhur është thelbësore për procesin tuaj të shërimit.

Ndërsa ka mijëra terapistë të mirë atje, ka edhe disa nga ato jo aq të mira. Ndonjëherë, edhe një terapist me përvojë, i kualifikuar mund të mos jetë i përshtatshëm për ju, dhe është thelbësore të dëgjoni zorrën tuaj.

Pra, si e dini nëse thjesht po përshtateni me terapistin tuaj të ri – në fund të fundit, seancat e terapisë mund të ndezin ndonjë siklet – ose nëse ju dhe terapisti juaj nuk germixil cfare eshte keni për qëllim të jeni? Mbi të gjitha, marrëdhënia juaj terapeutike duhet t’ju lejojë të ndjeheni sikur mund të jeni vetvetja dhe të shprehni shqetësimet tuaja të shëndetit mendor pa gjykim. Për më tepër, terapisti juaj duhet të jetë i trajnuar në mënyrë të duhur dhe të mbajë licencë në shtetin tuaj, pa asnjë ankesë të pazgjidhur nga bordi i licencimit të shtetit tuaj. Me këtë në mendje, këtu janë disa shenja që terapisti juaj mund të mos jetë i përshtatshëm për ju.

Ju nuk ndiheni rehat.

Niveli juaj i rehatisë gjatë seancave të terapisë është integral për procesin tuaj të shërimit, por mund të jetë e lehtë të anashkaloni gjatë seancave tuaja të para. Kjo mund të jetë një flamur i kuq nëse ndjeheni sikur diçka është "jashtë" gjatë telefonatës tuaj të parë ose seancës së terapisë.

Psikoterapia është punë e vështirë – dhe terapia e suksesshme kërkon zhytje në ndjenja dhe mendime negative. Si rezultat, duke i kushtuar vëmendje niveleve tuaja të rehatisë është një mënyrë efektive për të përcaktuar nëse terapisti juaj është një përshtatje e shkëlqyeshme. Ndërsa disa siklet janë normale, nuk duhet të keni frikë të shihni psikiatrin ose psikologun tuaj ose të shmangni emërimet tuaja.